یک مسئول دولتی از مردم عذرخواهی کرد!

6 دقیقه زمان مطالعه

✍️مریم چراغیان 

اگر پیگیر اخبار قطعی گاز در شهرهای شمال شرقی کشور بوده اید، قطعاً با خبر عذرخواهی فرماندار تربت جام در رسانه ها مواجه شده اید. 

حسین جمشیدی، فرماندار ریش سفید تربت جام ، پس از قطع گاز این شهرستان ، فیلمی را با عنوان عذرخواهی ضبط و در فضای مجازی منتشر کرد.

با وجود اشتباهات متعدد و خروجی هایی که از عملکرد مسئولین دیده ایم و تاثیر آن در جامعه نیز مشهود است، بسیار کم اتفاق افتاده که مسئولی پشت تریبون حاضر شده و از مردم عذرخواهی نماید، فلذا این اتفاق نادر، اگر نگوییم در تاریخ بی سابقه،امّا کم سابقه است. 

این عذرخواهی از طرف یک مدیر درجه چندم در حالی انجام گرفت، که هیچ گناه و تقصیری متوجه وی نبود و اگر لازم به عذرخواهی کردن بود که قطعاً بود، باید از جانب استاندار استان، وزیر نفت و یا رئیس جمهور صورت می گرفت. 

 این رخداد در نوع خود می تواند بدعتی شیرین برای انجام فعلی باشد که مسئولین ما تا امروز از انجام آن پرهیز کرده اند. 

معمولا در گفتمان مسئولین ما، چه دولتی ها و چه بنیاد ها و … عذرخواهی کردن از مردم جایگاهی نداشته است. 

مسئولین ما عادت کرده اند وقتی پشت تریبون قرار می‌گیرند، خوب سخن گفته و خطاب به دیگران عنوان کنند باید به مردم خدمت کرد، ما خادم مردم هستیم و فلان کار باید بشود و فلان کار نشود. 

سخنان مسئولین ما همیشه مخاطبی غیر از خودشان دارد و در واقع جناب مسئول، اعمال و رفتاری را که باید خودش انجام دهد در قالب دستور به دیگران ارجاع می دهد! 

با بررسی وضعیت عملکردی مسئولین و اشتباهات مفرط و پر تکراری که صورت می گیرد، کمترین حق مردم این است که مقامات رده بالای کشور در محضر ملت تعظیم کرده و از عمق وجود خود عذرخواهی نمایند. 

ولی متاسفانه تا امروز این فرهنگ هنوز جا نیفتاده و مدیران ما عذرخواهی کردن را برای خود کسر شان می دانند و متاسفانه این امر، نشان دهنده نگاه از بالا به پایین آنها به مردم است. 

این نگاه از بالا به پایین مسئولین در تضاد با آرمان‌ها و ارزش‌های انقلاب است. مسئولی که در عمل، خود را خادم مردم بداند باید هرگاه اشتباهی از وی سر داد، از محضر مردم عذرخواهی کرده و نشان دهد که برای خدمت آمده است . 

قطعا مردم زمانی که ببینند مسئول بابت اشتباهی که مرتکب شده از آنها عذرخواهی می کند چشم پوشی خواهند کرد. 

فرهنگ عذرخواهی از پذیرفتن اشتباه سرچشمه می‌گیرد. وقتی مسئولی اشتباه خود را بپذیرد و بابت آن عذرخواهی کند یعنی تلاش دارد اشتباه خود را جبران کرده و مسیر درست را در پیش گیرد. 

ولی وقتی این فرهنگ ارزشمند جا نیفتاده است یعنی مسئولین ما نمی خواهند اشتباه خود را بپذیرند و این نقطه آغاز تکرار فرصت سوزی ها است. 

انتشار عذرخواهی از طرف یک فرماندار ، به تاسی از فرهنگ ژاپنی که سالهاست برای مدیریت کشور، غریب و ناآشنا بوده، در ۲۴ ساعت اخیر، بازخوردهای مثبت فراوانی داشته است.

 وقتی جامعه به این رفتار واکنش مثبت نشان می دهد باید برای مسئولین یک درس بزرگ باشد. وقتی مسئول ما این درس بزرگ را نادیده بگیرد و پیام اصلی این اتفاق را درک نکند یعنی در مقابل فرهنگی که امروز جامعه به شدت تشنه ی آن است مقاومت کرده و این مقاومت تنها به ضرر مردم و جامعه ایرانی تمام خواهد شد. 

برگردیم به ۲۵ شهریور ماه ۱۴۰۱ و انتشار خبر فوت مهسا امینی… 

دختری که به گواه قوه قضاییه و سازمان پزشکی قانونی ، به علت اختلال ریتم قلب و کاهش فشار خون ناشی از ترس و استرس فراوان به علت حضور در محیط پلیسی و متعاقب آن کاهش سطح هوشیاری و به دلیل انجام عملیات احیای قلبی تنفسی غیرموثر در دقایق حساس اولیه، منجر به آسیب مغزی و در نهایت منتهی به مرگ وی شده بود.

آن روز و روزهای بعد، مطمئنا اگر یک عذرخواهی کوچک از طرف فرمانده نیروی انتظامی کشور  شنیده می شد، شاید این حجم از اعتراضات و اغتشاشات آن هم بصورت گسترده رخ نمی داد… 

با امید به آنکه در زمستان سخت پیش رو ،منبعد هیچگاه آرامش هیچ ایرانی به هم نریزد ، آرزو داریم فرهنگ عذرخواهی در بین مدیران این کشور نهادینه شود، زیرا یک جمله ی کوتاه و پذیرش مسئولیت از جانب مدیران این مملکت، می تواند راهگشای بسیاری از مشکلات بوده و اتحاد و همدلی بین مردم و آنها را افزایش دهد.

این مقاله را به اشتراک بگذارید
پیام بگذارید