اربعین، مهران، موکب کتابخانه‌ها (شور و شعور)

 تا قبل از سال ۱۴۰۱ کتابخانه‌های عمومی استان حضور منسجمی در رویداد بزرگ فرهنگی اربعین نداشتند. به لطف خداوند متعال به پیشنهاد همکاران و ارائه طرح به نهاد، این موضوع مورد تایید دبیرکل و مدیران نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور قرار گرفت و برای اولین بار در مرزهای استان ایلام، خوزستان و کرمانشاه طی یک برنامه‌ریزی دقیق و ارائه طرح‌های فرهنگی مرتبط با ارزش‌ها و مفاهیم والای مذهبی عرفانی و انسانی اربعین حول محور کتاب مواکب کتابخانه‌ها با حضور کتابداران توانمند و فعال به عنوان خادمین موکب برپا شد. حرکتی نو و بی بدیل

و حال سه سال است که نهاد کتابخانه‌ها به عنوان یک دستگاه فرهنگی اثرگذار به واسطه بزرگترین شبکه خدماتی که در سطح کشور دارد هر سال با تعداد مواکبی بیشتر از سال گذشته در خدمت زوار اربعین حسینی است. (امسال ۸ موکب در پنج استان مرزی برپا شد.)

همواره در نهاد کتابخانه‌ها نسل کودک و نوجوان چه در زمان ساخت و تجهیز کتابخانه‌ها و چه در زمان اجرای برنامه‌های فرهنگی، به واسطه اثر پذیری در حال و اثرگذاری که در آینده خواهند داشت مورد توجه جدی قرار گرفته‌اند. حال در اربعین نیز در زمان تعریف، طراحی و اجرای برنامه‌ها به این نسل توجه ویژه شده است و خوشبختانه به واسطه اتفاقاتی که در مواکب به ویژه موکب کتابخانه‌ امام رضا علیه السلام شهر مهران شاهد هستیم گواه بر این موضوع است.

امسال در موکب کتابخانه امام رضا (ع) شاهد حضور زائرانی هستیم که برای سه سال پیاپی قبل و بعد از عزیمت به کربلا مهمان ما هستند و ما افتخار خادمی آنها را داریم. نکته قابل توجه و مشترک این خانواده‌ها برای انتخاب این موکب در این سال‌های پیاپی، آرامش، فضای مناسب، خدمات رفاهی و بهداشتی، برخورد مناسب خادمین (کتابداران) و به ویژه اصرار کودکان به دلیل نقش بستن خاطرات خوش در ذهن آنها در زمان حضور در بخش کودک کتابخانه است.

 از آراد کوچولو پسر مهربان بمی استان کرمان گرفته که زمان خروج از موکب به دنبال همکار کتابدار ما می‌گشت تا دختر سه ساله زائری که به محض رسیدن جلوی درب کتابخانه پابرهنه خود را از کالسکه به بیرون پرت کرده بود و دوان دوان بدون توجه به والدین و بزرگترها خودش را به بخش کودکی کتابخانه رساند.

 برنامه‌های فرهنگی به شکلی طراحی شده که در زمان کوتاهی که زائر در کتابخانه حضور دارد قابل اجرا و اثرگذاری لازم را داشته باشند. مانند دست سازه های( ساخت ریسه اربعینی، دستمال اشک، پرچم با شعار( یا حسین(ع) ، یا زینب (ع) و یا مهدی (عج)) کتابخوانی، پرده خوانی واقعه عاشورا، بازی طریق و …

حتی برای تشویق و پذیرایی از این زوار کوچک سعی شده تغذیه‌ و هدایای کوچک و مناسب با ذائقه آن ها تهیه و تقدیم شود.

 رویداد اربعین لحظه به لحظه آن در تمام مسیری که زائر از منزل عزم حرکت می‌کند تا زمانی که در بین الحرمین به امامین عزیز عرض ارادت دارد سرشار از لحظه‌های ناب، پاک و مقدسی است که به واسطه و بدنباله واقعا عاشورا در کربلا شکل می گیرد. هماهنگونه که حضرت زینب(س) می فرمایند در کربلا به غیر از زیبایی چیزی ندیدم. حال ما نیز در پیاده روی اربعین به غیر از زیبایی چیزی نمی بینیم.

و درس بزرگی که ما در این ایام حسینی آموختیم این بود که هرگاه خالصانه، صادقانه و با تمام وجود بدور از منیت ها و منصب ها در خدمت مردم باشی قطعا آن ها نیز به زیبایی پذیرای این خدمات و ارتباط خواهند بود. و امیدواریم بتوانیم به الگوگیری از این روزها کتابخانه ها و خدمات آن را بیش از پیش به مردم معرفی کنیم و جامعه مخاطب خود را روز به روز گسترش دهیم.

چرا که در دنیای امروز سعادت یک جامعه در گرو آگاهی و دانش مردم آن است و کتابخانه ها می توانند با کتاب بیشترین تاثیر را در این خصوص داشته باشند.

در پایان از همه عزیزانی که فرصت افتخار ارائه خدمت را برای ما فراهم آوردند، مدیران کشوری و مسولان استانی صمیمانه تشکر و قدردانی می کنیم و ان شاءالله بتوانیم هر سال در این راه قدم های ارزشمندی برداریم.

 

 

این مقاله را به اشتراک بگذارید
پیام بگذارید