کارنامه صد روزه استاندار ایلام : گسیختگی مدیریتی، بی برنامگی و بی توجهی به واقعیت های استان

شرایط استان ایلام در سه ماهگی عمر مدیریتی استاندار را با یک سوال اساسی مورد واکاوی قرار می دهیم

 مدیریت، ابزاری برای ماندن یا ظرفیتی برا توسعه؟

دکتر کیومرث چراغی_پایگاه خبری ایلامیان

دانش آموخته سیاستگذاری عمومی

• شرایط استان ایلام در سه ماهگی عمر مدیریتی استاندار را با یک سوال اساسی مورد واکاوی قرار می دهیم . آیا توسعه امری تصادفی است ؟ زیربنای توسعه در دوران مدیریت جدید استان ایلام مبتنی بر چه شاخص هایی است و تا چه اندازه ای این شاخص ها با اصول مدیریت علمی ، با برنامه آمایش سرزمینی استان، با بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی یا شعارهای دولت جدید انتطباق دارد؟

• اگر در چهارچوبی ساده و مبتنی بر مفاهمه عمومی برای کل جامعه مخاطب، پایه های توسعه استان را بر چهار اصل منابع انسانی، ثروت خدادادی، بودجه سالانه و برنامه راهبردی بنا کنیم لازم است هر کدام از این شاخص ها را بررسی کرده و موانع توسعه را شناسایی و در جهت برطرف ساختن آنها گام برداریم.

• استان ایلام با دارا بودن ۸۷ درصد منابع طبیعی و ۱۱ درصد جنگل های زاگرس ، منابع عظیم نفت و گاز در مقیاس یکی از کشورهای حوزه خلیج فارس ، تولید سالانه ۳۰۰ هزارتن گندم و دارا بودن بیش از سه میلیون راس دام سبک و سنگین یکی از غنی ترین استانهای ایران و خاورمیانه است. موقعیت استراتژیک مرزی و دروازه عتبات از یک طرف و چهار فصل بودن استان و پتانسیل گردشگری از طرف دیگر حجت را بر ما تمام میکند که این استان در یک کلام، غنی و دارای پتانسل برای زیست جمعیتی بیش از دو میلیون نفر با رعایت شاخص های رفاه است.

• یکی از اصول اساسی توسعه در جهان، استفاده بهینه از سرمایه انسانی است. در این مبحث بررسی اجمالی خواهیم داشت بر نحوه چینش مدیران در استان و استفاده از منابع انسانی در دوره استاندار جدید . یکی از برجسته ترین نکات در انتصابات جدید تیم مدیریتی استان ایلام اعم از معاونین استاندار و فرمانداران و مدیران استاندار ۵۷ ساله ایلام، سن مدیریتی بالای میانگین ۵۳ سال است که نود درصد این افراد در سالهای منتهی به بازنشستگی می باشند. متاسفانه در این مورد برخلاف بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، شعار دولت جدید مبنی بر جوانگرایی و همچنین برخلاف اصول مدیریتی مبتنی بر شاخص های علمی اقدام شده است . مساله دیگر در چینش افراد، استفاده صحیح و مبتنی بر تجربیات علمی و اجرایی آنان است که این شاخص به طور کلی نادیده گرفته شده است تا آنجا که شخصیتی آکادمیک با تحصیلات دکترای شیمی در راس سکان اقتصادی استان و فردی با سوابق کامل زیرساختی در حوزه آب و فاضلاب در معاونت منابع انسانی قرار گرفته و بی ربط تر از همه اینها انتصاب معاون اقتصادی به دبیری ستاد مبارزه با کرونا است که نشان دهنده عدم اهمیت برنامه اقتصادی یا نبود برنامه اقتصادی برای یکی از توسعه نیافته ترین استان های کشور است.

• عدم استفاده بهینه از مدیران و نیروهای توانمند استانداری ایلام در سطوح مدیریتی استانداری می تواند نشان دهنده عدم اعتقاد استاندار ایلام به رشد سلسله مراتبی و هارمونی سازمانی باشد که صدمات غیر قابل جبرانی را به بار خواهد آورد. مشاور جوان استاندار علی رغم تمام شایستگی هایی که ممکن است برای سایر جایگاهها داشته باشد اما همان مشاور جوان دولت دهم است. سوال این است در استانی که ۱۴ هزار دانش آموخته دانشگاهی بیکار دارد آیا سن مشاور جوان دولت دهم تا دولت سیزدهم متوقف بوده است؟؟این کج سلیقگی در چینش مدیران که به شدت نشان دهنده عدم آگاهی محیطی استاندار و سهمیه بندی پست های مدیریتی بین لابی های قدرت و خصوصا نمایندگان مجلس است نشان دهنده مسیری ناهموار در راه توسعه استان است. سه معاون استاندار از ایلات سه نماینده انتخاب شده و حتی در جایگاه مرتبط هم چینش نشده اند.

• در راستای بررسی اصول چهارگانه که برشمردیم سوال اصلی ما از استاندار محترم ایلام این است که ،آیا برنامه راهبردی برای توسعه استان تدوین کرده اند، اگر سوال مثبت است از ایشان تقاضا داریم برنامه راهبردی کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت را در اختیار افکار عمومی قرار دهند تا بررسی کنیم که این برنامه چقدر با واقعیات استان از جمله استانی که در بودجه ۱۴۰۱ جزو پنج استان آخر و در میزان شاخص تورم ماهانه و نقطه ای و سالانه جزو سه استان اول و از لحاظ آمارهای خودکشی، نسبت بالای جمعیت تحصیل کرده بیکار، یکی از سه استان با بالاترین جمعیت تحت پوشش نهادهای حمایتی منطبق است.

• آنچه که در این صد روزه بیش از هرچیز مشهود است متاسفانه نشان دهنده تلاش برای تنظیم و توزیع عادلانه سمت های مدیریتی بین ارکان نفوذ و قدرت، عدم توجه به شایسته سالاری ، دوری معنادار از جامعه مدنی و فعالان اجتماعی، همچون عدم نشست با سمن ها ، ngo ها و کانون های مردمی، عدم هارمونی در انتخاب افراد و بی توجهی به بدنه کارشناسی استانداری و فرمانداریها و از طرف دیگر روزمرگی و تحرکات تکراری همچون بازدید از نانوایی ها و دیدار با برخی از خانواده های کم درآمد که نشان دهنده ضعف در تشکیل کارگروههای تخصصی برای نیل به یک برنامه راهبردی هدفمند و در مسیر توسعه است. این سبک مدیریت زمان برای گذران عمر کاری نمی تواند تحولی در زندگی سخت مردم استان محروم ایلام در دوران رکود و تورم اقتصادی به بار آورد.

• در پایان پیشنهاد می شود با تقویت ارتباط با جامعه نخبگان استان از بستر نهاد های مدنی همچون سمن ها و انجمن های علمی و اجتماعی ، بهره گیری از ظرفیت جوانان و توجه به توان مدیریتی بانوان و همچنین دوری از فشارهای سیاسی غیر علمی و پافشاری بر شایسته سالاری با ایجاد حلقه مشاوران علمی و تجربی نه صرفا سیاسی و گعده های رفاقتی و در نهایت هم راستا کردنتمام برنامه های استان مبتنی با سند آمایش به روش صحیح حکمرانبی رجعت فرمایید .